Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NVFG Jaarcongres 2021

7 oktober 2021

NVFG Jaarcongres 2021

Datum:  7 oktober 2021
Locatie: Postillion Hotel Bunnik
Tijdstip: 13.00 – 17.00 uur met afsluitende borrel

Op donderdag 7 oktober 2021 staat het Jaarcongres van de NVFG op de agenda. De Event Commissie is druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten van de agenda.

Het thema van het Jaarcongres van dit jaar sluit aan bij het thema van het Jaarcongres van vorig jaar, namelijk COVID-19. Dit jaar luidt de titel: “COVID-19: tijd om de balans op te maken”.

Alle prioriteit is de afgelopen anderhalf jaar uitgegaan naar de bestrijding van de pandemie. Andere zorg is daardoor ernstig in de knel gekomen. Wat staat ons te wachten? Zullen we een stevige rekening op gezondheidsvlak gaan krijgen? Ook klinische innovatie heeft met de pandemie te kampen gehad. Heeft innovatie stilgestaan? Zal er een inhaalslag gaan plaatsvinden? En hoe zit het nu met dat vermeende risico op trombose na vaccinatie? Wat is ervan waar? En hoe is dit vanuit overheidscommunicatiegebied aangepakt? Deze onderwerpen zullen tijdens het congres voor het voetlicht worden gebracht door experts op deze vakgebieden. Het zal zeer zeker de moeite waard zijn.


Programma: 

13.00 start Opening en aankondiging programma door dagvoorzitter

Spreker: Marc Kaptein, Voorzitter NVFG

 

13.10 uur Bijwerkingenregistratie ten tijde van de pandemie en de invloed van publieke opinies

Spreker: Patrick Caubel , Pfizer

Inhoud: Door de uitrol van een nieuwe massavaccinatie campagne zijn er veel bijwerkingen gerapporteerd bij het Lareb en de fabrikanten van de COVID-19 vaccins. Waar hebben we het over? Hoe wordt er gekeken naar causaliteit? Trends? Achtergrond prevalentie? Welke invloed heeft het publieke debat gehad op de rapportage van bijwerkingen in het algemeen, en trombose gerelateerde bijwerkingen in het bijzonder? In welke mate zijn de maatregelen (tijdelijk staken van vaccinatie, aanpassen van de doel populatie) nu evidence based geweest, en in welke mate eenvoudig weg ter geruststelling?

 

13:55 uur Hoe het Europese Trials@home initiatief de wind in de zeilen kreeg tijdens de pandemie

Spreker: Linda Rutgrink, Regional Trial Manager, Sanofi 

Inhoud: Het Trials@home initiatief is in het leven geroepen voorafgaand aan de pandemie en heeft tot doel om te onderzoeken of studies net zo goed of beter remote of als hybride aangebonden kunnen worden. Daar waar er aanvankelijk afwachtende houding en scepsis bestond over de noodzaak om de gebaande paden te verlaten, heeft de afgelopen pandemie veel mensen wakker geschud. Een kijkje in de keuken van het Trials@home initiatief.

 

14.40 uur Pauze

 

15:30 uur Did the pandemic have a negative effect on clinical innovation?

Spreker: Kenneth A Getz, director Research Professor Tufts Center for the Study of Drug development, US (remote)

Inhoud: Due to the global pandemic, drug development and clinical trial focus has shifted towards the treatment/prevention of COVID-19. Secondly, the continuation and initiation of existing and new trials has been extremely challenging due to all restrictive containment measures which were in place, as well as the scaling down of regular health care. What has the impact been on clinical trial development? Is there already a reduction in new drug applications? If so, will this merely delay the availability of new drugs, or will there be fewer new drug as well? Are there concerns related to acceptance of clinical trial results obtained during the pandemic, when filed later on?

 

16.15 uur De lessen van coronacrisis in tien krantenkoppen

Spreker: Rosanne Hertzberger, schrijver, columnist en wetenschapper 

Inhoud: De coronacrisis was een natuurlijk experiment dat verschillende aspecten van onze reguliere zorg en ons reguliere leven blootlegde. Over onverwachte medische opstekers en rampen, over vertrouwen in wetenschap, geneeskunst, overheid en farmacie, over de mooiste en lelijkste kanten van vaccins.

 

≈17.00 uur Afsluiting door Marc Kaptein namens NVFG

Het Jaarcongres zal weer een echte bijeenkomst zijn en de mogelijkheid bieden om elkaar weer in levende lijve te zien en te spreken. Voor hen die dit niet willen, of eenvoudigweg niet aanwezig kunnen zijn, kan het Jaarcongres ook online gevolgd worden via een livestream.

 

Gegevens

Datum:
7 oktober 2021
Evenement Categorie:
Evenement Tags: