Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

NVFG ClinOpsDag 2018 “Klinisch onderzoek; bekijk het eens van een andere kant!”

april 12 @ 10:00 - 17:00

Komt u ook naar de ClinOpsDag2018 op donderdag 12 april 2018?

 

Klinisch onderzoek; bekijk het eens van een andere kant!

Hoofdsponsor NVFG ClinOpsDag 2018: Innsense

 

 

Op 12 april heb je de unieke mogelijkheid om eens buiten je eigen kaders te kijken! Steeds meer onderzoek wordt gefinancierd door goede doelen. Patiëntenverenigingen vervullen een belangrijke rol, onderzoek met medische voeding is booming en heb je wel eens echt stil gestaan bij de manier waarop patiënten en artsen naar klinisch onderzoek kijken? Ook een auditor of inspecteur doet dat op eigen wijze. Hoe bepaalt de aankomende nieuwe Data Privacy wet hoe wij ons zullen gaan gedragen? Op welke manier dragen al die verschillende betrokkenen bij aan klinisch onderzoek? Wat gebeurt er buiten jouw wereld?

De 8e editie van de NVFG ClinOpsDag staat in het teken van kijken door andermans bril. We bieden jou de kans om even uit jouw dagelijkse praktijk te stappen en je mee te nemen in andermans wereld.

 

  1. Wouter Hart is auteur van de bestseller Verdraaide organisaties. Na zijn opleiding hield hij zich een aantal jaren bezig met leiderschapsontwikkeling. Zo schreef hij het boek Leiders van vandaag – lessen van morgen dat in 2009 genomineerd werd als managementboek van het jaar. Sinds 2003 is Wouter Hart zich gaan verdiepen in de meer bedrijfskundige kant van organiseren.
  2. Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Erik heeft teveel gedaan om op te noemen! Opleiding fysiotherapie, psychologie met specialisatie neuropsychologie aan de universiteit van Amsterdam waarna hij promoveerde en in 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen (RuG). Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie. Vele prijzen gewonnen, (RuG-Docent van het jaar, VU onderwijsprijs, Betto Deelmanprijs, Officier in de Orde van Oranje-Nassau). Boeken geschreven en tegenwoordig ook bekend van De Wereld Draait Door en DWDD University waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein centraal stonden.

 

Naast interessante plenaire bijeenkomsten, o.a. van Wouter Hart en Prof. Erik Scherder, kan er gekozen worden uit 2 break-out sessies, met de volgende sprekers en onderwerpen:

1.  Onderzoeksperspectief: Mevr. Marissa Zwan, Vumc Alzheimer Centrum
Het VUmc Alzheimercentrum richt zich op optimale diagnostiek en behandeling van dementie. Daarnaast zijn wij een toonaangevend centrum op het gebied van klinisch-wetenschappelijk onderzoek en zoeken we samen met (inter-) nationale partners naar oplossingen voor dementie. Het is de visie van VUmc Alzheimercentrum dat mede door het koppelen van wetenschappelijk onderzoek aan patiëntenzorg de noodzakelijke vooruitgang kan worden geboekt in de strijd tegen dementie. Met een toenemende wetenschappelijke interesse in de preklinische fase van dementie is recent ook Hersenonderzoek.nl opgezet: een digitaal platform waar gezonde ouderen én patiënten zich kunnen aanmelden om deel te  aan wetenschappelijk onderzoek naar dementie en andere hersenziekten. Partner van het VUmc Alzheimercentrum voor klinische medicijn studies is het Brain Research Centrum te Amsterdam.

 

2. Patiëntenperspectief: Dhr. Rob Hagen, Parkinson Vereniging
Patiënten vinden wetenschappelijk onderzoek van belang. Maar is onderzoek wel altijd in het belang van patiënten? Eigen ervaringen met een chronische ziekte kan een heel ander licht werpen op fundamentele waarden als veilig zijn, gerespecteerd en geïnformeerd worden. Soms stellen patiënten andere prioriteiten dan onderzoekers en redeneren zij vanuit een ander perspectief. Vijf jaar patiëntenparticipatie heeft de Parkinson Vereniging veel geleerd over het afstemmen van verwachtingen, het kritisch bevragen en informeren van elkaar. De meerwaarde is evident, maar er zijn ook dilemma’s. Rob Hagen geeft leiding aan de groep patiëntonderzoekers bij de Parkinson Vereniging die in onderzoeksprojecten participeren. Hij vertelt over hun werkwijze en over alle vormen en maten die de samenwerking tussen onderzoekers en patiënten kan aannemen.

 

3. Medische voeding & onderzoek: Mevr. Josefien Vendrik, Danone Nutricia Research
Binnen Danone Nutricia Research wordt medische en babyvoeding ontwikkeld. Medische voeding (dieetvoeding voor medisch gebruik) is een specifiek samengestelde voeding die gebruikt wordt bij ziekte-gerelateerde ondervoeding. Denk bijvoorbeeld aan koemelkallergie, ouderdomsklachten en erfelijke stofwisselingsziekten. Voeding in de eerste 1000 dagen van een mensenleven is de basis voor een gezond leven. Het is in die periode dat het kind de belangrijkste groei doormaakt in de hersenen, darmstelsel, immuunsysteem etc. De richtlijnen voor de ontwikkeling van medicijnen zijn niet allemaal direct toepasbaar op de ontwikkeling van de gespecialiseerde voeding. Maakt dit het opzetten van voedingsonderzoek makkelijker of juist lastiger dan het onderzoek van medicijnen? En hoe werkt de uitvoering van dit type onderzoek in de praktijk? Tijdens deze sessie wordt een aantal praktische voorbeelden nader belicht.

 

4. De Algemene Verordening Gegegevensbescherming (AVG) Wat gaat er veranderen? Mevr. Astrid Amelink, owner Compliance Benefits
Op 25 2018 mei gaat de nieuwe Europese data privacy wet in, de AVG. Wat zijn nou eigenlijk de grootste veranderingen t.o.v. de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens en waar moet je allemaal rekening mee houden?

 

5. Audits & Inspections: Mevr. Margreet van Marwijk, Quality Assurance Manager AMC
Tijdens deze interactieve break-out sessie wordt u meegenomen naar de wereld van Quality Assurance en auditing.  Ervaringen worden met u gedeeld. Met behulp van diverse cases uit de praktijk kunt u nu zelf ervaren hoe het is om in de schoenen te staan van zowel de auditor als van de auditee (hoofdonderzoeker).

 

6.Effectief onderhandelen: Gijs Tenthof, owner Suc7
Waarom zal je je als PI inzetten voor studie x als net op dat moment de operationele patiëntenzorg alle aandacht vraagt? Als je de doelen niet haalt, ach je zal niet erg mee in de problemen komen. Wel als je de directe patiëntenzorg niet goed invult. Maar voor jou is de studie doel op zich! In deze workshop (veel te weinig tijd) wil ik praktische ideeën delen over de inzet van jouw communicatie in het contact met de PI. Mijn naam is Gijs Tenthof en ik verzorg al ruim 15 jaar specifieke communicatieve trainingen rondom klinisch onderzoek. Meer weten, kijk eens op: www.sitemanagementacademy.com !

 

Sponsors:

                                                           

               

                                                                                           

 

                                                 

 

                            

 

                                    

            

                             

                                                                                            

 

 

Wilt u meer weten over sponsormogelijkheden?  Stuur dan een e-mail naar info@nvfg.nl.

clinopsdag-2018-flyer

 

Gegevens

Datum:
april 12
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
Veenendaal, 3905 NJ
+ Google Maps

Start typing and press Enter to search