header_003

60 jaar onderweg met NVFG

Lustrum NVFG • Donderdag 16 juni 2022 • ECC Leiden, Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden.

In 2022 bestaat de NVFG 60 jaar! En dat gaan we natuurlijk vieren!

NVFG Lustrum: kennis sinds 1962
Op 16 juni staan we stil bij onze roots; een wetenschappelijke beroepsvereniging die is ontstaan uit een netwerk van een groep van artsen die werkzaam waren binnen de farmaceutische industrie en die zich in de jaren heeft ontwikkeld tot een vereniging van professionals die werkzaam zijn in het brede spectrum van de farmaceutische geneeskunde.

De NVFG brengt sinds 1962 professionals bij elkaar om kennis te delen op het gebied van klinisch geneesmiddelenonderzoek, registratie en veiligheid van geneesmiddelen en medical devices.

Nog altijd biedt de NVFG ruimschoots de mogelijkheid actuele medisch wetenschappelijke kennis te delen en elkaar te ontmoeten, te netwerken en elkaar te inspireren.

Onderweg met Astrid Joosten
Met een kanjer als dagvoorzitter, Astrid Joosten, gaan we aan de hand van het thema “Onderweg” terugblikken naar onze roots, staan we stil bij de huidige stand van zaken (waar staan we met Boston aan de Noordzee) en State of the Art ontwikkelingen, tenslotte bieden we een vergezicht naar de toekomst: wat brengt de toekomst op het gebied van Life Sciences?

 

Programma en inschrijven
We bieden jullie ‘Food for Thought’, netwerken, inzichten & inspiratie maar ook FEEST!
Het programma is interessant voor professionals die werkzaam zijn in de (bio)farmaceutische industrie, overheid, ziekenhuizen, maar ook voor journalisten en andere professionals die gespecialiseerd zijn in deze branche.

Klik hier voor alle foto’s van het lustrum.
Klik hier voor het cartoonverslag.

Dagvoorzitter

Onze dagvoorzitter

Astrid Joosten is een veelzijdig vakvrouw. Ze is bekend van vele televisieprogramma’s waaronder, 2 voor 12, Wat verdien je, De S.P.E.L.-show, Kanniewaarzijn, Alles draait om geld en Jongbloed en Joosten. Sinds eind 2020 vormde ze samen met Paul de Leeuw het vaste presentatieduo van Op1 op vrijdagavond. Naast presentatrice is Astrid Joosten een betrokken en serieuze dagvoorzitter, discussieleider of interviewer voor bedrijfsleven en overheid. Bovendien is Astrid Joosten afgestudeerd vinoloog en organiseert zij geregeld wijnworkshops. En ze schrijft.

Vriendelijk maar doortastend
Kenmerkend voor Astrid Joosten is dat zij zich uitgebreid en zorgvuldig voorbereid en dat zij de doelstelling van een bijeenkomst weet te halen. Zij doet dit met vriendelijkheid en humor, maar ook op een doortastende manier. Als discussieleider beweegt zij zich gemakkelijk tussen de mensen en creëert zij gegarandeerd een prettige sfeer.

 

 

Astrid Joosten

Biografie
Na haar studie Spaanse taal- en letterkunde begon Astrid Joosten (1958) haar carrière als omroepster bij de VARA en in kleine presentatierollen voor onder meer Koos Postema. Eind jaren tachtig brak zij door op televisie met Jongbloed en Joosten. De kijkcijfers waren ongekend. Enkele andere voorbeelden uit haar rijke tv-carrière waren De Verleiding over reclame en De Show van je Leven waarin ze bekende Nederlanders portretteerde.

Ook bekend van
Gek op wijn en Vrouwen gek op wijn waren enkele boeken die Astrid Joosten als vinoloog publiceerde. Ook schreef zij een aantal bestsellers over de liefde (Verboden liefdes en Onmogelijke liefdes).

 

 

We zijn trots op de sprekers en de onderwerpen die ze onder de aandacht brengen, zie hieronder het programma:

Verleden

Een terugblik op 60 jaar NVFG door de 5 oud-voorzitters

Henk Willem Otten

Voorzitter 1991-1998

Al weer vele jaren geleden heb ik helaas de NVFG de rug moeten toekeren. Ik denk dan ook dat zeer weinigen mij nog zullen kennen. Door een merge moest ik de farma industrie verlaten en ben ik in een geheel andere wereld terecht gekomen, die van de zorgverzekeraars. Ik werk nu bij ZN de brancheorganisatie van de zorgverzekeraars als adviserend geneeskundige op het MSZ dossier zoals dat mooi heet. Het MSZ inhoudelijke beleid/coördinatie van de zorgverzekeraars wereld valt onder mij, wel heel kort gezegd. Ik heb daardoor een geheel andere visie op de gezondheidszorg gekregen.

Paul van Meurs

Voorzitter 1998-2004

• Als arts opgeleid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam
• Aantal jaar werkzaam als assistent Chirurgie en IC geneeskunde
• Overgestapt naar de farmaceutische industrie in 1992 en werkzaam in Medical Affairs en Clinical Development.
• Sinds 2008 werkzaam in Internationale Business Development rollen

Rudolf van Olden

Voorzitter 2004-2010

Rudolf is sinds 2018 werkzaam bij Novartis Gene Therapies en  verantwoordelijk voor de diagnostische strategie inclusief anti-AAV9-antibody testen in de EMEA regio. Rudolf heeft een achtergrond in interne geneeskunde en nierziekten, en was als tot 1998 hoofd van de hemodialyse afdeling in het AMC. Na zijn klinische loopbaan, heeft hij bij de farmaceutische industrie gewerkt: de eerste jaren bij Nefarma, vervolgens werkzaam als medisch directeur Nederland bij Lilly en later bij GSK verantwoordelijk voor vele therapeutische gebieden in medical affairs, clinical operations, regulatory affairs en farmacovigilantie. Rudolf is sinds 1998 lid van de NVFG en was voorzitter in de periode 2004-2010.

Henk Jan Out

Voorzitter 2010-2016

Henk Jan Out is farmaceutisch geneeskundige en was voorzitter van de NVFG tussen 2010 en 2016. In die periode was hij ook bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan het Radboudumc. Tijdens zijn 30-jarige carrière in de farmaceutische industrie werkte hij als manager in klinische ontwikkeling en medical affairs voor Organon, Schering-Plough, MSD, Teva en Ferring in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en China. In 2016 publiceerde hij zijn boek: “Leve het Geneesmiddel!”.

Marc-Kaptein

Voorzitter 2016-2022

BIO; Marc Kaptein heeft geneeskunde gestudeerd in Amsterdam waarna hij een aantal jaar in de gynaecologie en verloskunde heeft gepraktiseerd. Na een overstap naar Organon vertrok hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten om daar verschillende global medische en marketing functies te vervullen. Na terugkomst in Nederland werkte hij bij Eli Lilly, myTomorrows en vanaf 2016 als Medisch Directeur bij Pfizer. Marc heeft tevens zitting in het bestuur van HollandBIO en is angel investor bij EV Biotech.

Quotes

Van de 5 oud-voorzitters

 • “De NVFG is de ideale leeromgeving!”

  De NVFG is een geweldige plek om kennis op te doen en voor mij (en veel andere actieve leden) ook een plek waar je je kunt ontplooien zonder druk van een manager of bedrijf. Al met al de ideale leeromgeving!

  Marc Kaptein
 • “De NVFG is een club vol passie voor (nieuwe) geneesmiddelen.”

  Een mooie club van professionals die gepassioneerd zijn om nieuwe geneesmiddelen te onderzoeken, registreren en te ondersteunen na goedkeuring. Een actieve vereniging die de mogelijkheid biedt voor haar leden om te netwerken en kennis te verdiepen.

  Henk Jan Out
 • “De NVFG moet het ‘inhoudelijke’ hoog in het blazoen houden.”

  Helaas hebben jullie mij de laatste 10/15 jaar niet meer gezien. Wat ik kan zeggen dat de zorgverzekeraars en de farma industrie wel twee heel verschillende werelden zijn, die misschien wel meer naar elkaar zouden moeten luisteren en van elkaar zouden kunnen leren. Ik hoop dan ook dat de NVFG het 'inhoudelijke' hoog in het blazoen blijft houden, want dat was altijd het sterke punt.

  Henk Willem Otten
 • “De NVFG is voor mij de professionele thuishaven.”

  Een netwerk van zeer betrokken en ervaren collega’s werkzaam in alle disciplines van de farmaceutische industrie. Zoals de Nederlandse Internisten Vereniging een thuishaven was tijdens mijn werk als internist, is de NVFG een professioneel baken tijdens mijn loopbaan in de farmaceutische industrie.

  Rudolf van Olden
 • “De NVFG levert een wezenlijke bijdrage aan de kwaliteit van de farmaceutische geneeskunde.”

  Een netwerk van gelijkgestemden om lief en leed op werk (maar soms ook privé) mee te delen en een groep die een wezenlijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de farmaceutische geneeskunde in Nederland (en internationaal)

  Paul van Meurs

Heden:

Stand van zaken in de Life Sciences (Boston aan de Noordzee) en de rol van Bio Science Parken door Ida Haisma – Directeur Leiden Bio Science Park en Ton Vries – Directeur Campus Groningen.
Pitches van veelbelovende LBSP start-ups

Ton Vries

Hoofd innovatie van Symeres en directeur bij Campus Groningen

Ton Vries is momenteel hoofd innovatie van Symeres en directeur bij Campus Groningen. Daarnaast is hij ook betrokken bij andere relevante initiatieven zoals oa PharmaNL, Open Diagnostics, Life Cooperative, en PharmaPortal. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd  om Symeres te laten groeien tot de grootste chemie CRO. Ton heeft contacten met de top 40 Pharma/Biotech bedrijven in EU en de US. Hij is betrokken bij meerdere bestuursorganen op het gebied van chemie en life science in Nederland en EU en heeft ervaring met het opzetten en investeren in Biotech bedrijven.

Als directeur van Campus Groningen heeft hij een samenwerking van 50 bedrijven in de Life Science  opgezet onder de naam Life Cooperative.

<br>

</br>

 

Ida Haisma

Directeur Leiden Bio Science Park

Haisma was in haar vorige functie verantwoordelijk voor digitale oplossingen bij Alliander en voor diverse start-ups om de energietransitie te versnellen. Daarvoor was zij Plv directeur bij de Vereniging  Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Ook was zij werkzaam bij TNO als Director of Innovation Safety & Security Research. Zij is zeer ervaren in het ontwerpen en ontwikkelen van ecosystemen met publieke, private en kennis-en onderzoeksorganisaties. Ida Haisma: “The Leiden Bio Science Park is a special place and for many the heart of the Dutch Life Sciences & Health. I work with great pleasure together with all the partners to transform this park into one of the leading Innovation Districts in Life Sciences & Health in the world.

 

Jan-Jaap Verhoef

Founder Imuno Therapeutics

Dr. Jan-Jaap Verhoef is oprichter en CEO van Imuno. Een pre-klinische biotech startup dat met behulp van artificiële intelligentie (AI) nieuwe aangrijpingspunten voor kanker identificeert met het doel om daar precisie immuuntherapie tegen te ontwikkelen. Dr. Verhoef heeft zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht uitgevoerd, waar hij de interactie van het immuunsysteem met complexe biofarmaceutische producten bestudeerde. Met Imuno heeft Dr. Verhoef de missie om precisie immuuntherapie te ontwikkelen. Door aangrijpingspunten te identificeren die alleen op kankercellen voorkomen, kunnen potente geneesmiddelen gemaakt worden die gezonde cellen met rust laten. Hierdoor kunnen er effectievere behandelingen gerealiseerd worden met minder bijwerkingen.

 

Nuno Viegas

CEO Mantis Therapeutics

Nuno Viegas has more than 20 years’ experience in innovation in healthcare. He was part of the Jansen viral vaccine management team and EIT Health Innostars management. He was business creation manager for Eastern Europe and southern Europe based in Budapest, EIT Health regional head for Portugal, BD manager at Janssen and also manager of scientific affairs. He has funded and accelerated more than 100 SME’s and created the Innostars awards program and the EIT Health accelerator program. He has a long track in identifying value, valuating, investing, and collaborating with innovative SME’s on the health sector. He funded Mantis Therapeutics to promote the development of less explored cancer therapeutics.

Arjan van Unen

CEO Doser

Implementing 3D printed personalised medication in pharmaceutical care: Doser is a start-up company incepted in 2019. The company develops 3D printers with cartridges that enable easy, affordable and safe personalised medicine production at the pharmacy. This means that a pharmacist only has to place a cartridge in the machine and press print to make a personalised dose form.

 

Mike de Leeuw

CEO MyLifeTechnologies

Mike de Leeuw (the Netherlands – 1960) is CEO of MyLife Technologies, a vaccine delivery company developing ceramic skin patches that boost vaccine delivery. He has a background in tumor virology and business administration, with 20 years international track record in Business development, Innovation management and General management in Unilever, Shell and DSM. Since 2007 he is focused on starting-up and turning around drug delivery companies using biomedical materials in the fields of oncology, chronic disease management and vaccines.

mike@mylifetechnologies.nl

 

Toekomst

Drie geweldige keynote sprekers delen hun kijk op de rol van de medische wetenschap / farmaceutische geneeskunde in de toekomst

Marcel Levi

Hoogleraar/internist/voorzitter NWO

Marcel Levi is voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), hoogleraar Geneeskunde bij Amsterdam UMC/Universiteit van Amsterdam en Professor of Medicine bij University College London. Voorheen was hij Chief Executive bij University College London Hospitals en voorzitter RvB van het AMC in Amsterdam. Hij is tevens actief praktiserend internist.  Eerder werkte hij bij universiteiten in Perugia, Oxford, New York en Leuven. Hij bekleedt verschillende bestuurlijke functies in nationale en internationale organisaties op het gebied van research en gezondheidszorg. Hij heeft ruim 750 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en is lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen en de Royal College of Physicians in de UK. Hij is editor van verschillende wetenschappelijke tijdschriften en auteur van populair-wetenschappelijke/educatieve boeken en columns.

 

 

Ton de Boer

Voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Prof. Anthonius de Boer, werd  in 1994 geregistreerd als Epidemioloog B en in 1996 als Klinisch Farmacoloog. In 2001 werd hij aangesteld als Hoogleraar Farmacotherapie en werd hij directeur van de apothekersopleiding, Universiteit Utrecht. Naast zijn aanstelling als hoogleraar is hij vanaf 2017 Voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Relevante besturen en commissies waarin hij actief is (geweest): plaatsvervangend lid Klinische Farmacologie van de CCMO, lid en voorzitter van de Commissie Geneesmiddelen van het Zorginstituut Nederland, lid Goed Gebruik Geneesmiddelen-commissie van ZonMW.

Constantijn van Oranje

Special Envoy Techleap.nl in gesprek met Willemijn Vader – CEO VitroScan

Techleap.nl is door het kabinet gevraagd om het voortouw te nemen in het versterken van het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers.  Het uitgangspunt is om in Nederland een tech ecosysteem te bouwen dat zich kan meten met ´s werelds besten. We willen dat wereldspelers van de toekomst op Nederlandse bodem ontstaan en van hieruit kunnen groeien. Nederland moet een concurrerende en innovatieve economie blijven die relevant is in de wereld en in staat is het beste internationale talent, bedrijven en kapitaal aan te trekken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van de toegang tot talent, kapitaal,  (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups. Constantijn van Oranje is special envoy bij Techleap.nl.

Willemijn Vader

CEO VitroScan

Willemijn Vader studeerde biochemie en promoveerde bij de afdeling Immunologie van het LUMC. Daarna werkte ze 13 jaar bij Sanofi in verschillende rollen in klinisch onderzoek, marketing en medisch voornamelijk in het veld van de (hemato-) oncologie. In 2016 richtte ze het bedrijf VitroScan op. Sindsdien leidt ze het bedrijf om de geavanceerde 3D drug testing technologie te ontwikkelen tot predictieve tumor testen voor kankerpatiënten in de kliniek.

 

 

 

Programma Lustrum ‘Onderweg’

09:30 – 10:00 uur
Ontvangst en inschrijving

10:00 – 10:10 uur
Opening van het symposium (Astrid Joosten, dagvoorzitter)

Verleden
10:10 – 10:45 uur
Een terugblik op 60 jaar NVFG door 5 oud-voorzitters:
Henk Willem Otten, Paul van Meurs, Rudolf van Olden, Henk Jan Out en Marc Kaptein

Heden
10:45 – 11:30 uur
Stand van zaken in de Life Sciences en de rol van Bio Science Parken
Ida Haisma – Directeur Leiden Bio Science Park
Ton Vries – Directeur Campus Groningen

11:30 – 12:00 uur
Pitches van veelbelovende LBSP start-ups
– Arjan van Unen, CEO Doser
– Mike de Leeuw, CEO MyLifeTechnologies
– Jan-Jaap Verhoef, CEO Imuno
– Nuno Viegas, CEO Mantis Therapeutics

12:00 – 13:30 uur
Lunch

Toekomst
13:30 – 14:15 uur
Farmaceutische geneeskunde in de toekomst, het perspectief van de onderzoeker
Marcel Levi – hoogleraar/internist/voorzitter NWO

14:15 – 15:00 uur
De rol van en kansen voor de biomedische start-ups in de toekomst
Constantijn van Oranje – Special Envoy Techleap.nl
Willemijn Vader – CEO VitroScan

15:00 – 16:15 uur
Break-out sessies

16:15 – 16:45 uur
De toekomst van farmaceutische geneeskunde vanuit het perspectief van de regelgever
Ton de Boer – voorzitter College Beoordeling Geneesmiddelen

16:45 – 17:00 uur
Groepsdiscussie

17:00 – 18:00 uur
Borrel

18:30 – 19:00 uur
Vertrek richting strandclub Bida Baai in Wassenaar

19:00 – 22:00 uur
Buffet en feest met de Hermes House Band!

Onze sponsoren

PREMIUM SPONSOR

OVERIGE SPONSOREN

Vertex
Janssen Johnson Johnson