Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NVFG Medical Affairs Netwerk-Najaarsbijeenkomst

21 november 2019

 

Programma

14.30 uur            Ontvangst deelnemer Medical Affairs Dag

14.50 uur            Welkom en Opening
                               Door Kwinten Bosman

15.00 uur             “Personalised Healthcare door BIG-data”
                                Jeske Timmermans (Roche)

16.00 uur           PAUZE (met borrel)

16.45 uur           “Zorg doelmatig en betaalbaar houden door BIG-data ”
                               Ron Herings (pharmo institute)

17.45 uur           Afsluiting

 

Introductie Jeske Timmermans (spreker 1; 15.00-16.00)
Jeske Timmermans

Jeske Timmermans werkt als Chapter Lead Personalised Heaht Care/ FMI bij Roche Nederland B.V. In deze functie maakt zij zich sterk voor de toepassing van Personalised Health Care en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van comprehensive genomic profiling, big data en sophisticated analytics

“Ik schrijf u deze medicijnen voor. We weten over een aantal weken of ze aanslaan.” Dit klinkt ongenuanceerd, maar de waarheid is vaak niet heel anders. De voorspelbaarheid bij een therapie voor de behandeling van kanker bijvoorbeeld is verre van optimaal. De patiënt krijgt een klap bij de diagnose van zijn ziekte én blijft in onzekerheid als de arts medicatie voorschrijft.

De oplossing ligt in personalised medicine: de juiste behandeling voor de juiste patiënten op het juiste tijdstip. Maar dan moeten we wel eerst ontdekken wat het juiste middel en/of behandeling voor welke patiënt en op welk tijdstip is. Ik pleit ervoor dat ook zogenaamde real world data die zijn verzameld in het kader van diagnose en behandeling beschikbaar gesteld worden voor onderzoek.

 

Introductie Ron Herings (spreker 2; 16.45-17.45)

Het is misschien wel één van de best bewaarde geheimen in de farmacie: onderzoeksbureau PHARMO in Utrecht. Onder wetenschappelijke leiding van apotheker, epidemioloog en informaticus Ron Herings verzamelen, ontsluiten en analyseren 30 medewerkers continu patiëntendata van apotheken, huisartsen en ziekenhuizen. Met als doel de zorg doelmatig en betaalbaar houden. Ondertussen kijken bedrijven als Apple, Philips of Samsung verlekkerd naar de geanonimiseerde databank van het PHARMO Instituut.

Hij verwondert er zich dagelijks over. Hoe kan het toch zijn dat we miljarden in de zorg pompen zonder systematisch en wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten. “In de zorg baseren we ons op trials en wetenschappelijk onderzoek voordat een therapie of medicatie beschikbaar komt. Maar we volgen niet wat er daarna gebeurt. Welke therapie laat bij patiënten de beste resultaten zien, wat heeft nu echt effect? We doen dat onvoldoende.”
Het PHARMO Instituut deed al aan big data voordat de term bestond. De organisatie verzamelt data van patiënten. Van heel veel patiënten, afkomstig van zo’n 20 procent van de Nederlandse apothekers, huisartsen en ziekenhuizen. Gegevens die continu ververst en aangevuld worden. En als die data ook nog eens aan elkaar gekoppeld kunnen worden ontstaat een waardevolle BIG Data omgeving. Een databank die kan voorspellen en verklaren.

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
21 november 2019
Evenement Categorieën:
,